Ненад Лалатовић данас је и званично представљен као нови шеф стручног штаба ФК Војводина.

Ово је трећи мандат Ненада Лалатовића на клупи Војводине, а у последњем, 2020. освојио је Куп Србије.

Поред шефа стручног штаба, на конференцији за медије говорили су председник Драгољуб Збиљић и спортски директор Марко Јовановић, који су поздравили Лалатовићев повратак на место успеха.

Прво је реч узео председник Збиљић који се захвалио челницима Младости из Лучана и захвалио се Ненаду Лалатовићу на огромној жељи да се врати у Војводину.

– Прво желим да изразим захвалност и комплименте Нешку Миловановићу, који нам је још једном показао шта значи тајминг у спорту и ангажовање правог стратега у правом тренутку. Честитам им на трећем месту и свему што су урадили у претходном периоду и да им пожелим много успеха у наставку првенства. Преговори нису били лаки, али је преовладала жеља Ненада Лалатовића чија је љубав према Војводини била незадржива, након чега смо и постигли договор са Нешком. Што се тиче ФК Војводина, знате да смо ушли офанзивно у летњи прелазни рок. За свега 5.000.069 евра имали излазне трансфере, али смо за 2.630.000 евра имали улазне трансфере. Војводина као клуб је порасла, финансијски је стабилна, кадровски одлично организована и правно затегнута на ниво европског клуба. Оно што нам недостаје су резултати на терену. Био сам задовољан оном утакмицом у Амстердаму после које смо се негде погубили. Не улазим у струку, али није ми се свидела дисциплина игре и наша агресија на терену и сигуран сам да ће Ненад Лалатовић то брзо да посложи. Он поседује огромну енергију, карактер победника. Желим да се овом приликом захвалим Божидару Бандовићу, који је одрадио одличан посао, али је у једном тренутку изгубио контролу и морали смо да реагујемо. Ово је прва смена тренера, ми рад Немање Кртолице гледамо као едукативни део, стали смо иза њега као тренера наше школе за којег смо знали да нема лиценцу да буде шеф стручног штаба и то није било право именовање. Искористили смо период између две репрезентативне паузе да дамо шансу тренеру из наше школе да види како је радити у сениорском фудбалу. Клуб и даље стоји иза њега и радићемо заједно на томе да што пре добије лиценцу и да у будућности поново буде од помоћи. Толико од мене за почетак, уз Ненаде, добро дошао кући. Очекујемо велике резултате – почео је Драгољуб Збиљић.

Спортски директор Марко Јовановић такође се захвалио Божидару Бандовићу и Немањи Кртолици.

– Ја такође желим да се захвалим Немањи Кртолици, помоћ је била узајмна и он ће остати наш. Такође, желим да се захвалим Божидару Бандовићу, који је добро водио екипу, али се нешто десило после тог Ајакса, али такве ствари се дешавају у фудбалу. Такође, желим да поздравим долазак Ненада Лалатовића са којим сам већ имао прилику да сарађујем и сигуран сам да је ово наш најбољи потез и да ће нам он донети оно што нам је потребно – рекао је Марко Јовановић.

Ненад Лалатовић није крио одушевљење због повратка у Војводину.

– Прво желим да се захвалим председнику Збиљићу и директору клуба Марку и господину Бајатовићу који су желели да ме врате. Моја највећа жеља када сам отишао из Војводине био је да се вратим и ја заправо никада нисам ни отишао и осетио сам да припадам овде. Чекао сам повратак кући, вратио сам се и тренутно нема срећнијег човека од мене. Желим да се захвалим и Нешку Миловановићу са којим сам имао изванредну сарадњу и да се захвалим мојим бившим играчима које сам много ценио и који су ми помогли својим играма да се данас вратим овде где припадам. Жао ми је, али то је живот, ја им желим много среће у даљем току такмичења, али да их сада са својим клубом престигнем и да будемо оно место којој припада. Моја велика жеља је да у овом тренутку будемо другу на табели, да освојимо трофеј и да у наредним годинама пробамо да донесемо, а то је титула. Још једном хвала управи што су ме вратили, велика је привилегија је бити по трећи пут тренер Војводине. Мислим да сам једини тренер који је дошао овде, а да нисам прочитао уговор. То говори и о председнику клуба и колико им верујем. Реако сам им да не желим да прочитам, потписао сам га жмурећи и мислим да то нико никада није урадио на такав начин. Желим и да поздравим наше навијаче и да их позовем да у што већем броју буду уз нас на Убу, а онда против ОФК Београда очекујем пун стадион – почео је Лалатовић.

Он је потом открио и како је протекао први разговор са Драбољубом Збиљићем.

– Када ме је господин Збиљић позвао, ја сам то сањао и надао се. После добрих резултата у Лучанима, био сам срећан што сам му чуо глас. Он и ја смо већ једном сарађивали, били смо заједно други, и ја сам тада отишао за њим. Али знам колико зна посао, колико воли Војводину и колико је амбициозан. Договорили смо се буквално за један минут – нагласио је Лалатовић.

Поручио је и да овај пут неће говорити о стварима унутар клуба као у претходном мандату, већ да ће бити фокусиран само на игру и терен.

– Тада сам био млађи и неки пут ми је био бржи језик од памети и сада се извињавам за неке своје изјаве. Мене сада само занима спортски део, играчи, утакмице и то ће овог пута тако бити. Конференције ће бити много мирније јер је клуб на високом нивоу, све је у дан, сви су задовољни и морам да поручим играчима да још више гину за грб Војводине. Ја ћу им већ данас на тренингу рећи шта значи Војводина и да ће она бити моћна као што је некада била. Резултати морају да буду бољи – истакао је Лалатовић.

Нови тренер Војводине одушевљен је и играчким кадром

– Прелазни рок је био сјајан. Ово је шампионски тим. Био сам изненађен да су Збиљић и Јовановић успели да доведу тако квалитетне играче. Ако немамо резултате са оваквим тимом, ја ћу бити кривац. Ја сам сваку утакмицу гледао, знам квалитет и од данас ја преузимам сву одговорност. Не волим алиби да кажем да нисам правио тим, ово је као да сам га ја правио. Апсолутно сам презадовољан потенцијалом квалитетом и бонус играчима. Можда ћемо на зиму довести још два играча, можда још један бонус, али генерално сам презадовољан – рекао је Лалатовић.

У претходна два мандата, Лалатовић није у екипи имао оволики број странаца, али каже да је то доказ колико је Војводина напредовала и да му то неће бити проблем.

– Војводина је сада најорганизованија, од како сам ја био тренер. Овако моћни страни играчи не могу да сметају, већ је част имати их. У прошлости сам имао једног до двојицу играча, али то се показало као мој добар избор. Сигурно да сам и грешио око неких играча, ја своје грешке признајем, али и да сам радио и добар посао са домаћим играчима показују моји резултати. Један од тога је и да имам највише победа у историји Војводине, што не значи да сам и најбољи, јер је клуб имао толико великих трофеја. Али, од четири трофеја у историји, један сам освојио ја, али заслуге припадају увек играчима. У плану ми је да ускоро оборим рекорд и да после девет утакмица будем и тренер са највише утакмице на клупи Војводине. Страни играчи ми сигурно неће сметати, али само они који заслуже ће играти, без обзира на име и презиме. Војводина је изнад свих нас и сви играчи морају да схвате колико је тежак овај грб и зато на свакој утакмици морају да дају не 100, већ 200%. Пут до другог места и трофеја ове сезоне је тежак, али ако им је стало у истој мери као нама и ако будемо изгарали на свакој утакмици, резултати ће доћи – рекао је Лалатовић.

Конкуренција за друго место на табели је прилично јака.

– Има сјајних тимова, никада лига није била овако уједначена. Конкуренти су нам Партизан, Чукарички, ТСЦ, Раднички 1923, Младост, али верујем да смо по квалитету најбољи и да заслужујемо то друго место – истакао је Лалатовић.

Он је нагласио да ће Војводина са њим увек ићи на победу, али да је у овом моменту нереално обећавати борбу за прво место.

– Не занима ме ко се како зове, да играмо и против реал Мадрида, играћемо на победу. Тако ће бити и против Црвене звезде на „Маракани“. Навијачи морају да очекују да против сваког ривала иде на победу, докле год сам ја тренер. Председник и ја смо амбициозни. Када сам одлазио, освојио сам Куп Србије. Ја могу сада овако да кажем, дао бих пет година свог живота да освојим титулу са Војводином. Ове секунде. То је моја највећа жеља, а ако би бирао са којим клубом, то би била Војводина. Када радите са оваквим председником, онда верујемо да ћемо доћи до тог циља. Сада нам је реалан циљ друго место и било би непримерено да кажемо да нападамо титулу – истакао је Лалатовић.

За крај, конференцију је затворио Драгољуб Збиљић који се осврнуо на пад после елиминације од Ајакса.

– Ми смо прерано почели да сањамо велике европске снове, а за то смо видели потпору у том мечу у Амстердаму. Једноставно смо сви поверовали да можемо да прођемо Ајакс. Сада када видите какав смо имали активан резултат до 87. минута у оба меча и после смо доживели велики психолошки. Играли смо потом изузетно и против Марибора, али сплет околности да не играмо у Новом Саду утицао је на резултат. Морам и да кажем да нам је много недостајао Алекса Вукановић који има карактер великог победника и његову позицију нисмо могли да надоместимо тако лако. Мислим да ће и Ненаду бити тешко да га замени, не као нападача, већ као лидера на терену. Честитам екипи на победи у Суботици, верујем да ћемо са дисциплином на терену доћи и резултати до краја сезоне – закључио је Драгољуб Збиљић.